5275

Dit zijn de eerste resultaten van de laatste onderzoeksronde

Ruim 3500 jongeren hebben de afgelopen maanden meegedaan aan het YES!-onderzoek. Inmiddels zijn de eerste resultaten bekend. Wie deden er mee? Hoe tevreden zijn de deelnemers over hun leven? En wat doen ze in hun vrije tijd?

Tekst: Maarten Dallinga

Sinds 2011 hebben ruim zevenduizend jongeren in Nederland, van meer dan honderd middelbare scholen, meegedaan aan het YES!-onderzoek. Dat is een Europese studie, die in Nederland wordt uitgevoerd door de Universiteit Utrecht. De zevende en laatste onderzoeksronde is net afgerond. Dat betekent dat sociologen van de universiteit met de resultaten aan de slag kunnen, om bijvoorbeeld onderzoek te doen op het gebied van vriendschap, de veiligheidsgevoelens van jongeren en hun gezondheid.

Dit jaar zijn er 3571 vragenlijsten ingevuld. Dat is vergelijkbaar met 2016. Negentig procent van de deelnemers was 21 of 22 jaar oud, de rest net iets jonger of ouder. Veel jongeren hebben sinds hun veertiende of vijftiende jaarlijks meegedaan. Daardoor krijgen de onderzoekers een uniek inzicht in het leven van deze jongeren en hun opvattingen.

Van de jongeren die dit jaar deelnamen, gaat meer dan zeventig procent nog naar school of de universiteit. Ruim een kwart werkt of doet iets anders. Vooral mensen met een mbo-opleiding zijn al aan het werk.

Cijfer voor je leven
De onderzoekers hebben de jongeren onder meer gevraagd hoe tevreden ze over hun leven zijn. Gemiddeld geven de deelnemers hun leven een 7,5. Jongens zijn over het algemeen net iets tevredener dan meisjes. En hoe hoger het opleidingsniveau, hoe groter de tevredenheid.

Sociale media
Hoeveel zit jij op Facebook, Snapchat en Instagram? De deelnemers aan het YES!-onderzoek kregen daar ook vragen over. En wat blijkt: meisjes besteden gemiddeld meer tijd aan sociale media dan jongens: twee tot drie uur per dag, tegenover een tot twee uur.

Vrije tijd
Ruim 44 procent van de deelnemers gaat een of meerdere keren per maand op bezoek bij familie. Ongeveer vijf procent doet dat iedere dag. Bijna 43 procent gaat een keer per week naar een vereniging. Zo’n 72 procent gaat minstens een keer per maand uit; ruim een kwart doet dat zeker eens per week.

Alcohol en roken
Jongens drinken vaker alcohol dan meisjes. Hetzelfde geldt voor roken. Van de deelnemers aan het YES!-onderzoek rookt zo’n 17 procent iedere dag en ruim 6 procent rookt een of meerdere keren per week. Meer dan 64 procent rookt nooit.

Een vriend(in)
Van de jongeren die meededen, heeft bijna 47 procent een relatie. Zo’n twintig procent kent zijn of haar partner via school of studie. Ruim achttien procent heeft hem of haar tijdens het uitgaan leren kennen. Bij ongeveer dertien procent verliep het eerste contact via internet.

Een klein gedeelte is verloofd of getrouwd. Ongeveer 37 procent van de deelnemers met een partner, heeft een relatie met iemand met een andere etnische achtergrond. Van de vrouwen heeft 1,5 procent een lesbische relatie; van de mannen 1,8 procent een homorelatie. Negen op de tien deelnemers vinden homoseksualiteit soms tot altijd oké.

Kanttekening: omdat de laatste onderzoeksronde nog maar net is afgesloten, kan het zijn dat cijfers op een later moment nog gecorrigeerd worden.

Klik hier voor eerdere artikelen.

Het YES!-onderzoek
Het YES!-onderzoek (Youth in Europe Survey) is een unieke wetenschappelijke studie, die inzicht geeft in het leven van Nederlandse jongeren en hun opvattingen. Centraal in dit academische, representatieve onderzoek staan ruim zevenduizend jongeren van meer dan honderd middelbare scholen. De deelnemers beantwoordden vragen over thema’s als sociale netwerken, etnische diversiteit, politiek, veiligheid, gezondheid, school, werk en vrije tijd. In 2011 begon de Universiteit Utrecht met het YES!-onderzoek en in 2017 was de laatste onderzoeksronde. Veel jongeren deden sinds hun veertiende of vijftiende jaarlijks mee. Geen enkele andere studie in Nederland volgde zo’n grote groep jongeren zo’n lange periode. En ook hun ouders hebben vragen beantwoord. Daarmee biedt het YES!-onderzoek een uniek beeld door de tijd en is het een rijke bron van informatie, voor bijvoorbeeld wetenschappers en beleidsmakers. Doordat het YES!-onderzoek ook in Duitsland, Engeland en Zweden is uitgevoerd, is het eveneens mogelijk om landen met elkaar te vergelijken.

Lees ook: Dit gebeurt er aan de andere kant van de lijn.

Foto: Kees Rutten (c).